Διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας

Ένα σύστημα διαχείρισης της ανθεκτικότητας της επιχείρησης σας σε οποιαδήποτε στιγμή.

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελούν τεράστια πρόκληση για κάθε εταιρεία.

Σε κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως τομέα και μεγέθους, υπάρχουν κρίσιμες επιχειρηματικές διαδικασίες που απαιτούν αδιαμφισβήτητη προσοχή. Η διαταραχή, η διακοπή ή η πρόκληση εμποδίων σε αυτές τις διαδικασίες από ακραία γεγονότα μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση της εταιρείας. Για αυτόν τον λόγο, η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των ζωτικών επιχειρηματικών διαδικασιών, καθώς και η διατήρηση της καθημερινής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα απειλητικό γεγονός, αποτελούν θεμελιώδεις στόχοι και οφέλη της διαχείρισης επιχειρησιακής συνέχειας.

Συμβουλές για την εφαρμογή

  • Συνολική ανάλυση κινδύνων

  • Εφαρμογή μίας οργάνωσης BCM

  • Καθιέρωση ολοκληρωμένου σχεδίου

  • Καθορισμός και κανονισμός ασκήσεων με συμμετοχή εταίρων

  • Διαρκής Επικαιροποίηση Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας

  • Αξιοποίηση για ολοκληρωμένη διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας

Ανθεκτικότητα χάρη στη διαχείριση της επιχειρησιακής συνέχειας

Η έγκαιρη ανίχνευση κινδύνων σας επιτρέπουν τη διατήρηση των επιχειρηματικών λειτουργιών και την επιτάχυνση της επανεκκίνησης τους.

Ζήτημα οργανωτικής κουλτούρας

Η διαχείριση της επιχειρησιακής συνέχειας είναι  βασισμένη στην οργανωτική κουλτούρα της επιχείρισης. Περιλαμβάνει σχεδιασμό, υλοποίηση, ασκήσεις και αναθεώρηση, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών. Ένα BCM έχει ορίσει έναν “κύκλο ζωής” τεσσάρων βημάτων, εστιάζοντας στο πρόγραμμα διαχείρισης BCM που περιλαμβάνει ανάπτυξη στρατηγικής, ανάθεση αρμοδιοτήτων και εφαρμογή και διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας μέσω σχεδίων και ελέγχων.

Η διαχείριση κινδύνων ως πιθανή βάση για το BCM

Πολλοί οργανισμοί έχουν δημιουργήσει συστήματα διαχείρισης κινδύνων, όπως το ISO31000, για να καλύψουν νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν εμπειρία στην αναγνώριση και αξιολόγηση κινδύνων. Παράλληλα, το σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακής συνέχειας εστιάζει στην ανίχνευση απειλών για τις κρίσιμες λειτουργίες της επιχείρησης, με σκοπό την αποκατάσταση και την γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα μετά από διακοπή.

Γιατί έχει νόημα η διαχείριση της επιχειρησιακής συνέχειας

Παρά τις προετοιμασίες, οι κρίσεις εμφανίζονται συχνά αιφνιδιαστικά και επηρεάζουν κάθε επιχείρηση. Οι επιτυχημένες εταιρείες προγραμματίζουν οργανωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις και λαμβάνουν αποφάσεις βάσει πραγματικών δεδομένων. Οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται να αντιδρούν με δομή και εστίαση, παρά την πίεση. Στη διαδικασία ανάκαμψης, είναι κρίσιμο να λάβουμε υπόψη την επίδραση του οργανωτικού περιβάλλοντος, ενώ η διαχείριση κρίσεων συμβάλλει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων αποτροπής και στη διαχείριση υλικών και άυλων ζημιών.

Διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας

Εντοπισμός κινδύνων πριν από σημαντικά συμβάντα και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για τη διασφάλιση των επιχειρηματικών λειτουργιών και τη γρήγορη αντίδραση σε απειλές.

BCM

  • Αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών

  • Βέλτιστα προληπτικά μέτρα απέναντι σε απειλές

  • Ανταπόκριση σε σημαντικά περιστατικά

  • Ελαχιστοποιεί το χρόνο διακοπής και ζημίας

  • Συντομεύει τους χρόνους αποκατάστασης διαδικασιών

  • Μειώνει τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού

  • Καλύτερη διαπραγμάτευση με παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

  • Ενισχύει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών